Шепетівкаводоканал отримує воду з двох підземних водозаборів “Дубовий гай” та “Лісова галявина”. Природно вода у нашому регіоні містить надмірну кількість заліза - 3,5-4 мг/л. При цьому Державні санітарні норми дозволяють споживати питну воду з показником не вище 0,2 мг/л. Тобто приблизно у 18-20 разів менше. 

Це обумовлено впливом заліза на смакові і візуальні якості. Воно забарвлює воду в жовтий колір і надає їй неприємного «металевого» запаху. Результат - жовтий наліт на сантехніці, білі речі втрачають свій колір, шкіра страждає від алергії і подразнень.

“Для використання такої води як питної необхідно її постійно очищувати. Тому у Шепетівкаводоканалі з 1979 року було встановлено фільтри для знезалізнення питної води”, - пояснює Ольга Швець, завідувачка лабораторії Шепетівкаводоканалу.

Знезалізнення відбувається шляхом фільтрування води через зернисту суміш цеоліту, фракцією 1,4 мм.

“Вода подається під напором, насичується киснем і проходить крізь цеоліт. При цьому на поверхні кожного камінчика цеоліту створюється металічна плівка, яка притягує іони заліза і пропускає вже очищену воду, - продовжує Ольга Швець. - Важливо правильно підібрати фракцію цеоліту. Бо чим менший камінчик, тим у сумі більша площа цієї плівки. Чим більший камінчик, тим менша загальна площа.”

За словами пані Ольги, таке очищення дає результат ще кращий, ніж прописано у нормах. В підсумку вода Шепетівкаводоканалу містить заліза близько 0,088-0,1 мг/л.

“Останні роки для Шепетівкаводоканалу пріоритетом є підвищення якості води. Тому ми щороку проводимо ревізію стану підготовки роботи підприємства до зими, аби підтримувати належний рівень водопостачання. В тому числі відбувається регулярна перевірка станції знезалізнення води. Цеоліт в процесі експлуатації поступово стирається та вимивається. Тому для якісного очищення необхідно зберігати достатній рівень цеоліту і вчасно його досипати. Якраз днями було досипано 12 тонн. Цього вистачить до наступного технічного огляду вже у 2021 році”, - розповідає директор Шепетівкаводоканалу Віталій Биков.

Вартість 1 тонни цеоліту, фракцією 1,4 мм, з доставкою становить близько 2,5 тисяч грн. Тобто для щоденного постачання 3,5 тисячі м. куб. знезалізненої води (саме такою є добова потреба шепетівчан) Шепетівкаводоканалу необхідно витрачати близько 30 тисяч грн у рік.