Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою та призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги та розміром обов’язкового відсотка платежу.

Житлова субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців. Після закінчення строку надання субсидії виконується автоматичне призначення на наступний період:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.

У зв’язку з подовженням дії карантину, житлова субсидія на опалювальний період 2020-2021 рр. Управлінням праці та соціального захисту населення Шепетівської міської ради була перерахована автоматично. Термін дії допомоги продовжено до квітня 2021 року. Тобто робити нові звернення у жовтні-листопаді 2020 року тим одержувачам, кому субсидія була перепризначена автоматично, не потрібно. Навіть якщо сума субсидії на літо була нульова.

При розрахунку були враховані доходи громадян за І півріччя 2020 року, тобто з січня до червня 2020 року. Для непрацюючих пенсіонерів – дохід за серпень 2020 року.

За призначенням субсидії необхідно звернутись лише тим домогосподарствам, які  мають у складі сім’ї пільговика, який влітку подавав заяву на перехід на пільгу,  а також орендарям житла у яких закінчився договір оренди.

Не мають права на житлову субсидію у 2020 році:

  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду;
  • особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень;
  • володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менш як 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами;
  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією будь-яким законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень);
  • власники житлових приміщень з великою квадратурою: опалювальна площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м;
  • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні (крім студентів і одержувачів соцпенсії).
  • у складі сім’ї є особа, яка ухиляється від сплати аліментів протягом понад трьох місяців.

Якщо у період отримання житлової субсидії, виникла заборгованість у будь-якій організації, то житлову субсидію на наступний період буде призначено лише після сплати боргу за даною організацією, або після складання договору реструктуризації заборгованості та надалі буде призначено субсидію лише у безготівковій формі.

Детальніше можна дізнатися на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України: https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html.