Шепетівський водоканал отримав 2 мільйони 460 тисяч гривень на масштабні модернізації за поданням народного депутата України Олексія Жмеренецького.

Днями Кабінет Міністрів України погодив другий транш субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Народний депутат України вдруге включив до списку пріоритетних проєктів закупівлю обладнання для покращення роботи потужностей водоканалу. Цього разу підприємство отримає 1 мільйон 620 тисяч гривень.

“Надання коштів субвенції на такі важливі для громади об’єкти — це стратегічно правильні рішення, адже вони несуть економію для бюджету підприємства, дозволяють стримувати підвищення тарифів, сприяють енергоефективності, збільшують потужності. Завдяки налагодженій співпраці з прогресивним керівництвом водоканалу, що розставляє правильні пріоритети, за гроші, що йдуть із субвенції, нам вдасться отримати ще більш відчутний результат”, — коментує народний депутат України Олексій Жмеренецький.

“Від якісного господарсько-питного водопостачання великою мірою залежить життя мешканців Шепетівської громади. Через те, що у міському бюджеті коштів на модернізацію немає, ми працюємо зокрема й зі старим обладнанням, насосами. Відповідно витрати на них високі, тож ми програємо в економічному та якісному плані. Проте зміни таки стали можливими. Завдяки якісній співпраці з Олексієм Жмеренецьким та його командою нам вдалося розробити план дій. У результаті ми отримали підтримку народного депутата у залученні коштів для фінансування уже з двох траншів соціально-економічної субвенції”, — говорить директор Шепетівкаводоканалу Віталій Биков.

Відтак, завдяки тому, що Шепетівкаводоканал власними силами встановить та запустить необхідне обладнання, за кошт субвенції вдасться закупити максимально необхідну кількість технічного устаткування без витрат на послуги виконання робіт.

“Якби ми наймали підрядні організації, процес, по-перше, міг би затягнутися, а, по-друге, грошей могло б вистачити лише на один-два об’єкти. Тож ми вирішили іти шляхом найбільш ефективних рішень”, — коментує директор Шепетівкаводоканалу Віталій Биков.

Затверджені другим траншем кошти використають на придбання: повітродувки на водоочисні споруди станції знезалізнення води, насосного агрегата на ВНС-2, глибинні насоси на водозабори “Дубовий гай” та “Лісова галявина”, станції GSM-моніторингу та віддаленого управління насосною станцією, а також системи автоматичного керування двома аераційними повітродувками та системою промислового вимірювання розчиненого кисню на каналізаційні очисні споруди.

“Коштом першого траншу державної субвенції ми закупимо системи хімводопідготовки, а другого — придбаємо повітродувку. Комплексно це обладнання допоможе удосконалити процедуру знезалізнення питної води. До того ж нова техніка є менш енергозатратною, що додасть економії на енергоносії”, — розповідає головний інженер Шепетівкаводоканалу Андрій Савчук.

Придбання глибинних насосів на водозабори “Дубовий гай” та “Лісова галявина”, а також насосу у ВНС-2, за його словами, допоможе забезпечити стабільну подачу води мешканцям. Оскільки наявні агрегати вже практично зносилися, часто потребують ремонту і відповідно глобально несуть загрозу зупинки водопостачання.

“Оскільки перший транш передбачає модернізацію ВНС №1 по вул. Пліщинська, ВНС №3 по вул. Гагаріна та ВНС по вул. Тітова для збільшення потужностей водоканалу на нові райони Шепетівки, де добудовується мережа водопроводів, то коштом останнього надходження субвенції ми плануємо зробити електронну диспетчеризацію — GSM-моніторинг цих водопровідно-насосних станцій. Таким чином безпосередньо з диспетчерського пункту водоканалу без людських втручань можна буде контролювати роботу насосів та дистанційно стежити за показниками лічильників використаної води. В результаті автоматизації процесів підприємство щомісяця отримуватиме близько 40 тисяч гривень економії”, — зауважує Андрій Савчук.

Ще 50 тисяч гривень щомісяця вдасться зекономити завдяки зменшенню споживання електроенергії — запевняє головний інженер Шепетівкаводоканалу та пояснює:

“Роками раніше ми замінили стару повітродувку очисних споруд на нову, італійського виробництва. Загалом агрегат допомагає підтримувати життєдіяльність бактерій та мікроорганізмів, які поїдають органіку у процесі очищення стоків, забезпечуючи їх належною кількістю кисню. Однак через сезонність нашого клімату бувають періоди, коли цього кисню є в надлишку. На процес роботи очисних споруд це особливо ніяк не впливає, але при цьому ми витрачаємо зайву електроенергію. Натомість система автоматичного керування допоможе у певні періоди вирівнювати необхідну кількість кисню. Відповідно у цей час споживання електроенергії стане меншим”.

Процес модернізації розпочався, частина коштів уже надійшла до бюджету Шепетівки. Для їх освоєння тривають торги на платформах публічних закупівель.

Нагадаємо, у травні цього року Уряд виділив перший транш субвенції у розмірі 840 тис. грн на обладнання Шепетівкаводоканалу.