Головна мережа Шепетівкаводоканалу пролягає на відстані 3,6 км: від двох підземних водозаборів “Дубовий гай” та “Лісова галявина”, що знаходяться за містом зі сторони Славути, до території водопровідно-каналізаційного підприємства на вулиці Некрасова.

Головний водовід - це основна артерія водоканалу. Нею протікає 70% води, яку споживають мешканці Шепетівської громади. Якщо раптом на цих трубопроводах виникають аварійні ситуації - під загрозою постає водопостачання до більш ніж половини міста.

“Починаючи з 2016 року невеликими відрізками нам вдалося оновити більшу частину головної мережі водоканалу. Банально, але все завжди впирається у кошти, яких традиційно бракує. Але завдяки власним ресурсам та за підтримки міського бюджету сьогодні маємо 2 км замінених трубопроводів головної мережі”, - розповідає директор Шепетівкаводоканалу Віталій Биков.

Оскільки водопровід переважно прокладали ще у 70-80-х роках минулого століття відповідно зараз він майже увесь зношений, у корозіях та схильний до частих проривів і витоків. 

Аби водопровідні мережі не просто оновилися, а й збільшився їхній термін експлуатації, старі металеві труби замінюють новими поліетиленовими тобто пластиковими.

“Поліетиленові труби, по-перше, дешевші у закупівлі, також потребують менше ресурсів для експлуатації. До того ж вони не іржавіють і відповідно не впливають на якість води. Тож коли очищена питна вода подається від водоканалу міськими водомережами до помешкань абонентів, впродовж цього шляху вона повторно не забруднюється”, - пояснює Олександр Добровольський, начальник технічного відділу Шепетівкаводоканалу.

Він також додає, що для встановлення поліетиленових труб Шепетівкаводоканал не потребує зовнішньої допомоги. У підприємства для цього є вся необхідна спецтехніка та спеціалізація працівників.

Завершення модернізації головного водоводу зараз - одне з першочергових завдань Шепетівкаводоканалу.

“Ми готуємо проєкти та прораховуємо вартості усіх матеріалів і виконання необхідних робіт для завершення оновлення головної мережі. Зараз важко сказати точну суму, але приблизно це коштуватиме близько 5 млн грн. Зрозуміло, що у підприємства таких грошей немає. Сподіваємося, що нам вдасться залучити фінансування ззовні: з державного бюджету або з грантових коштів”, - додає Віталій Биков.

Нагадаємо, за сприяння народного депутата України Олексія Жмеренецького цього року було виділено кошти субвенції соціально-економічного розвитку для Шепетівськаводоканалу. Тож найближчим часом вдасться також замінити глибинні насоси у водозаборах “Дубовий гай” та “Лісова галявина”, з яких постачають воду через головну мережу до водоканалу.